Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Този сайт ще ви хареса затова, защото можете да гледате клипчета на него! Проблема, е че първо трябва да заредят (не тръгва веднага)! Повечето клипчета ги има!!! :)))
2. В този сайт ще намерите любимите ви МР3-ки! :)))
3. Тук ще откриете различни видове клипчета, които можете да свалите! :)))
4. В този сайт ще намерите любимите ви МР3-ки! :)))
5. Този сайт е FREE и може да търсите програми, торенти, музика, видео, субтитри и др.! :)))
6. Това е сайт,в който има само торенти! :)))
7. Сайт, който повечето от притежатели на компютри с интернет са запознати с него!!!({Музика, видео, картинки, програми, игри}в различни категории!!! :)))
8. !!!Забранен за лица под 18 години!!!
9. Това е сайт на българското издание на списанието "Download.BG".Тук има всякакви програми!!! :)))
10. Това е сайт за програмки, но не е български!:)))
11. Сайт, в който можете да разберете всичко за цифровата телевизия "Булсатком"!:)))
12. Сайт, в който можете да разберете всичко за цифровата телевизия "ITV Partner"!:)))
13. Всичко за Би Ти Ви!
14. Всичко за Канал 1!!! :)))
15. Всичко за Нова ТВ!!!:)))
Постинг
19.01.2007 17:46 - Intel Northwood P4 3.4GHz - последният мохикан
Автор: aquiles Категория: Технологии   
Прочетен: 1183 Коментари: 1 Гласове:
0



При все, че Intel вече наистина са готови с новият им 0.09мкм процесор на пазара все още се появяват нови версии на старото вече Norhwood ядро. Това за някои е много любопитно, но при първите резултати от Prescott процесори се вижда, че все още има надежда за старото Northwood отроче, което за около 2 години държеше фронта срещу набиращите скорост AthlonXP процесори на AMD. Но е нормално, както и при предишните серии процесори, една версия на ядрото да бъде заместена от друга. Това при Intel вече всеки знае, че е Prescott, но това не значи, че всички наред трябва да си изхвърлите NW процесорите и да си изпонакупите Prescott. Освен мен мисля, че и Intel искат да кажат точно това с пускането на пазара на последният Northwood процесор - този на 3.4GHz. Преди обаче да започнем с най-новият Northwood процесор нека ви обърна внимание на няколко статии, които в една или друга светлина представят различните версии на Northwood ядрото - за тези от вас, които нямат голяма представа относно Northwood:
Мисля, че след като прегледате тези статии няма да има нужда да обяснявам повече относно Northwood. За сметка на това обаче можем да поговорим за последният мохикан на Northwood технологията - 3.4GHz процесор.

Естествено говорим за ES процесор a.k.a. Engineering Sample. Както и при тестовете на 3.2GHz версия, така и сега имаме Intel Confidential процесор. Е, разбира се от Intel учтиво ми позволиха да снимам процесора, въпреки че това не е официално продавана бройка, която можете да си купуте в магазина. ES процесорите така да се каже само единици хора успяват да ги видят, другите само на снимка. Нещо, което върлите фенове на клока биха се надявали да е точно обратното, защото точно ES процесорите са с отключен множител. Но за момента Intel предлагат тези процесори само за тестове, докато официалните BOX и OEM процесори са естествено заключени.

Тази малайзийска бройка 3.4GHz Northwood физически се различава от останалите NW процесори повече от долната си страна, отколкото отгоре:

По-любопитните от вас, както и по-наблюдателните веднага ще забележат матрицата от елементи в центъра на процесора, която се различава от останалите версии на степинга на Northwood процесорите - особено последните C1 и D1. По-скоро има 100% прилика с Extreme Edition процесора, който обаче е M0 степинг. Аз лично преди да пусна процесора да работи се подведох. че е M0 степинг. Да, ама не. Оказа се, че поне по маркировките вътре в него си е чист D1 процесор:

Преди да се разочаровате (поне овърклокърската част от вас) е добре да поизчакате до края на статията. Това естествено не значи, че трябва да скролирате веднага надолу, че да видите какво имам в предвид. Изчакайте малко и продължете да четете.

CPU-Z рапортува процесора много точно, като напрежението е малко повече от реалното. Процесора е зададен с 1.55V работно напрежение, но ASUS-а явно му даваше малко повече от необходимото. Като ES процесор имаше възможност да се задават множителите 8х, 12х-17х. Така веднага успях да симулирам 2.6GHz и 3.2GHz процесори, които да включа в тестовете за по-добро сравнение и онагледяване.

Тестовете

След краткото представяне на процесора е редно да се види и какво може той реално да покаже спрямо своят събрат в лицето на 3.2С и също и с един 2.6C GHz процесор. 2.6GHz процесор е добавен за да се види реално каква е разликата в производителността с масовият в момента процесор - 2.6GHz.

- На Дънната платка паметта беше пусната в настройки 2.5-8-4-4.

- ASUS P4C800-E Dlx дънната платка използваше BIOS 1014.

- Гейм тестовете, както и различните синтетични тестове се изпълняваха в режим 1024х768х32bit и Best Performance настройки на видеокартата.

- Intel P4 3.4C и симулираните 3.2C GHz и 2.6C GHz процесорите работеха с включена Hyper-Threading технология.

- Процесорите работеха на 800MHz FSB (4x200), като само множителя беше различен - 13, 16 и 17.

- При Intel системата се използваше Dual Channel режима на паметта с включен PAT.

Тестова система Intel:

  • Дънна платка: ASUS P4C800 Deluxe i875P
  • CPU: Intel P4 3.4C GHz/ 3.2C GHz/2.6C GHz + Tt Volcano 7+/Tt Smart FAN 2
  • Memory: A-DATA DDR500 Vitesta 2x256MB
  • Videocard: Sapphire R9800 128MB
  • Monitor: 17" ReliSYS FLAT CRT
  • HDD: 20 GB Maxtor DMAX Plus8, 7200/2MB
  • A4 Tech RadioMouse
  • Compaq SK2600 MultiMedia keyboard
  • Windows XP Professional Build 2600 + SP1 + DX9.0

Тестовете бяха проведени с DirectX 9 и ATI Catalyst 3.9 драйвери за видеокартата.

Тестовият пакет съдържа:

  • 3D MARK2001SE
  • FlaskMPEG DivX Encoding
  • Serious Sam2: The Second Encounter
  • Return To Castle Wolfenstein
  • Unreal Tournament 2003
  • Quake3 Arena
  • Comanche4
  • CodeCreatures Benchmark
  • SuperPI 1MB
  • WinACE 2.20
  • SpecViewPerf 7.0

3D MARK2001SE

Вижда се, че разликата с 3.2С процесора не е кой знае каква, но с 2.6С вече е друго. Дори и с непроменено FSB, 200MHz, 3.4GHz процесора успява с помоща на тези 800MHz да дръпне напред с не малко.

FlaskMPEG DivX Encoding

Отново се вижда, че разликите с 2.6С процесора са стабилни на фона на тези с 3.2С процесора. Ясно е, че с повишаването на честотата Northwood има какво още да покаже.

Serious Sam2: The Second Encounter

Разликата от 800MHz между масовият 2.6С и най-добрият 3.4С процесори води до 22% разлика в производителността в тази игра.

Return To Castle Wolfenstein

Разликите в производителността между 2.6С и 3.4С отново са от порядъка на ~20%, което за някои е достатъчно основание да се направи Upgrade.

Unreal Tournament 2003

Явно в игрите разликите са едни и същи, като и под Unreal2003 от 200MHz не се вижда кой знае какво, но при разлики от 800MHz вече е друго.

Quake3 Arena

В Quake3 наличието на много MHz не винаги значи много повишение на производителността, що се отнася до P4 NW. Ако сте върл фен на Q3 смяната на 2.6С с 3.4С няма да повиши много наличните FPS.

Comanche4

800MHz повече честота при 3.4С в сравнение с 2.6С води до около 25% повишение на производителността в тази игра, което при Comanche4 е доста важно. Повишението от 51FPS към 64FPS води повече до подобрен комфорт при игра, отколкото до 25% като числа.

CodeCreatures Benchmark

CodeCreatures явно повече се влияе от видеокартата, защото както виждате от графиката повече от 40.4FPS не успях да видя.

SuperPI 1MB

Отново разликата е главно между 2.6С и 3.4С, като 3.4GHz процесор все пак успява да се изтегли напред пред останалите 2.

WinACE 2.20

Под Winace не се виждат кой знае какви фрапиращи резултати, но все пак честотата си е честота и намираща се най-много при 3.4GHz процесор се реализира в най-добрият резултат.

SpecViewPerf 7.0

Oтново не се виждат кой знае какви разлики, но 3.4GHz процесор е отново логично напред.

 

Овърклокинг

И преди да преминем към заключението на това ревю нека все пак видим какво може това Northwood ядро над стандартните 3.4GHz:

Аз лично бях разочарован. Главно повече от ASUS дъното, което не успя да ми позволи да видя пълните възможности на процесора, като не успях просто да извадя точно 4000MHz от него и трябваше да остана с възможните 3994MHz. Това е като да отидеш до Рим и да не видиш Папата. Следващата честота беше 4010MHz, които вече бяха непосилни при каквото и да било напрежение. Все пак и охлаждането ми започваше да издъхва при този товар, който е доста сериозен за едно въздушно охлаждане, пък било то и доста добро.

Естествео ниското FSB пречеше да се получи и по-добър резултат, но все пак и това е нещо, нали?

Също така е важно да спомена, че до 3800MHz нямаше нужда да повишавам работното напрежение от 1.55V, което беше достатъчно дори и при подобна висока честота. Това говори само за едно - много добро ядро, което притежава този процесор. Дори прекалено добро.

 

Заключение

Макар и вече пенсионирано, Northwood ядрото все още се държи доста стабилно, като вероятно това е накарало Intel да изкарат дори 3.4GHz версия на Р4 процесора. Няма съмнение, 3.4GHz процесори ще използват най-качествените и "чисти" силициеви ядра, които Intel произвежда по 0.13мкм технология. Освен, че предлага още по-висока производителност, 3.4GHz Northwood процесора ще позволи на Intel (или по-скоро логично ще ги накара) още повече да намалят цените на своите Northwood процесори, предлагайки все по-високи честоти на по-достъпна цена.

Въпреки, че Prescott вече започва да се предлага във все по-големи количества, мисля не трябва веднага да се заглеждате по него и да игнорирате Northwood като безперспективен процесор. Наистина, бъдещето е явно в Prescott с неговите нововъведения, SSE3 и подобрена работа с Hyper-Threading технологията, но само по себе си решението на Intel да предложат още един, финален, по-бърз Northwood процесор трябва да говори, че дори те вярват, че има какво още да бъде показано от страна на Northwood.

Каквото и да говорим, 3.4GHz процесора е повече от наличие на здрав разум в инжинерите на Intel. Това ще го оценят особено феновете на клока, за които наличието на най-добрите Northwood ядра при 3.4GHz процесор ще е нещото, което им трябва за да постигнат високи честоти и може би да преминат психологическите 4000MHz, които може би са мечта на всеки фен с Р4 процесор и желание за максимална производителност. Високият множител може и да е проблем за някои, но пък работата с паметта в режим "1:1" определено ще е предимство.

Въпреки, че не съм виждал още Prescott процесорите мога със 99.99% сигурност да кажа, че това в момента е най-бързият Desktop процесор, който Intel притежават. И те вероятно знаят това много добре.



Тагове:   Intel,   мохикан,


Гласувай:
0



1. анонимен - url service backlinks services
04.10.2011 16:19
webmaster service quality seo <a href=http://xrumerservice.org>backlinks</a> backlink exchange
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aquiles
Категория: Технологии
Прочетен: 103665
Постинги: 105
Коментари: 83
Гласове: 34
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031